SAMP - Rol nasıl yapılır.

Başlatan LastShot, 10 Haz 2022 23:58:11

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

LastShot

-Roleplay nasıl yapılır.

Rol yapma oyunu, RYO, (İngilizce Role Playing Game RPG) oyuncuların oynadıkları karakterlerin kişiliklerine bürünerek birleşik bir hikâye oluşturdukları oyundur. Diğer oyunlarda (Metin2 gibi) genellikle rol kavramı anlaşılamamıştır. Çoğu internet oyunu RYO olarak geçmesine rağmen rolle uzaktan yakından bir alakası yoktur. SA-MP'de bu terim Role Play (Rol Yapma) olarak geçer. Çünkü RP sunucuları ayrı bir "Rol Yapma Oyunu" değildir. Grand Theft Auto: San Andreas oyunu üzerine yapılmış multiplayer eklentisidir.

Çoğu sunucuda oyuna başladığınızda bir miktar paranız olur ve işsizsinizdir. Kendinize bir meslek bulup para kazanmanız gerekecektir. Oyunda rol içi (IC), rol dışı (İC-OOC) role aykırı (NONRP) gibi kavramlarla çok sık karşılaşacaksınız. Bunların anlamları şöyle sıralanabilir;

  • Rol içi: Sizin değil, karakterinizin yaşamı hakkındaki şeylerdir. Oynadığınız oyun değil, karakterinizin yaşadığı yaşamdır. Kısaltılmışı Rİ'dir. İngilizce kısaltılmışı ise IC (In Character)dir.
  • Rol dışı: Karakterinizin yaşamı dışındaki şeylerdir. Örneğin, "Hangi tuşla yolcu koltuğuna biniliyor?" rol dışı bir cümledir. Kısaltılmışı RD, İngilizce kısaltılmışı ise OOC (Out Of Character)dir.
  • Role Aykırı, Role Uymamak, Non-rp: Karakterinizi gerçek hayattaki bir insan gibi canlandırmamaktır. Örneğin, durduk yere etrafa silahla ateş açmak RU örneğidir. Kısaltılmışı RU ya da RA'dır. İngilizcesi ise Non-rp'dir.
  • İC-OOC Karıştırmak, Mix: Oyunda rol içi konuşma yerlerine RD yazı yazmak, RD bildiğimiz bir şeyi karakterimiz de biliyor gibi oynamak RD-Rİ karıştırma örneklerindendir. İngilizce kısaltılmışı mix (karıştırmak)tır.
  • Metagaming: Gerçek hayatta herkesin ismini bilmezsiniz. Oyunda da karakterinizin başkalarının isimlerini bilmiyor olması gerekir. Eğer birisini tanımıyorsanız ya da ismini üstündeki yazıdan görüp de ismini biliyor gibi davranmanız metagame'dir.
  • Powergaming: Gerçek hayatta yapamayacağınız(imkânsız olarak görülen) şeyleri oyunda yaparak dengeyi ve rolü bozmaktır. Örn: Oyundaki bütün araç türlerinden birer tane almak.
Bağlandığınız sunucunun belli başlı kuralları ve politikaları olacakdır, girmeden önce politikaları ve kuralları okumanızı öneririm. Yapacağınız bu şey sizi diğer oyunculardan bir adım öne geçirebilir.

Unutmayın bağlandığınız sunucu "Roleplay" sunucusu. Gerçek hayatta yapamayacağınız şeyleri burada yapmayın. Yapacağınız her ihlal size ceza olarak geri dönecekdir. Yukarıda bazı Roleplay terimlerinden bahsettim, okumanızı öneririm.

Rol Sunucularında Sıklıkla Kullanılan Komutlar

/b [yazı]: Rol dışı konuşma komutudur. Yazılarınız belli bir mesafeden okunabilir.
/s [yazı]: Bağırma komutudur. Söyledikleriniz daha uzaktan duyulabilir. Rİ'dir
/do [yazı]: Bir şeyin olduğunu başka oyunculara göstermek, bildirmek ya da hatırlatmak için kullanılır.
* Ranger [yazı]: Kendinizin yaptığı bir şeyi belirtmek için kullanılır. Ekrana "[İsim] [yazı]." şeklinde yansır. Oyun grafiğinin yetersiz olduğu yerlerde kullanılır. Örneğin; "/me arabanın camından içeri bakar.", "/me farları yakar.", "/me gülümser.".
/help, /yardim: Sunucunun komutlarını, sunucunun kurallarını öğrenebileceğiniz komuttur. Sunucuların tamamında olan komutlardır.

Örnek bir rol;





Gapez

Sayende rol yapmayı öğrendim.



Shirchez

YouTube varken okumaya gerek yok ama sağol



Darıan

ilk kez rol yapıcaklar için yararlı bir metin.



sabolen

Rol yapmayı öğreneceklere güzel bilgi.



SepuL

Rol yapmayı bilmeyenler için faydalı bir konu



ÇAVU$

Rol yapmayı bilmeyenler için faydalı olmuş.



Charco


Gangster

Bu kadar uzun metini okuyacam insan evladı çok az. Kısa ve net; roleplay kurallarını bil, nerde ne yapacağını öğren ve imla kuralları dikkat et. He son olarak ise oynadığın sunucunun oyun kurallarına bı göz at.


Her delikanlının bir gelişi vardır.

AzrailComing

Çok yararlı buldum. Başarılarınızın devamını dilerim.



Heatziegen

Rol yapma hevesini arttırıyor, faydalı.



hex

İlk kez rol yapacaklar için yararlı.



ragelauren


ragelauren

Yapmayı bilmeyenler için çok iyi anlatmışsın dostum.



spesflys

rol yapma hevesim arttı teşekkürler bayım